Ostatnio pisaliśmy o najdroższych herbatach na rynku. Teraz przychodzi pora na to, bez czego wielu z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie poranka lub dnia w pracy. Kawa – czarny i magiczny napój, który niejedną osobę postawił na nogi, to nie tylko esencja z torebki czy ekspresu, lecz też prawdziwy rarytas dla smakoszy. Prezentujemy najlepsze i najdroższe kawy na świecie.

Kopi Luwak

Jest to kawa określana mianem najdroższej na świecie. W wielu przypadkach kilogram ziaren kosztuje ponad 2 tysiące złotych. Co jest takiego niezwykłego w tej kawie? Nasiona kawowców porastających wyspy indonezyjskie są zjadane przez małe zwierzątko, zwane cywetą lub lokalnie luwakiem. W przypadku tych zwierząt trawią one wyłącznie miąższ owoców, a cała reszta jest przez nie wydalana. W ten sposób ziarna kawowca tracą swój pierwotny gorzki smak. W dalszej kolejności są poddawane tradycyjnemu przetworzeniu. Kawa charakteryzuje się niepowtarzalnym i łagodnym smakiem i aromatem. Dla wielu osób kawa otrzymywana z odchodów wydaje się czymś ekscentrycznym. Prawda jest jednak taka, że tylko prawdziwi smakosze wydają na nią spore sumy. Niestety coraz częściej powstaje ona w nienaturalny sposób. Producenci zamykają luwaki w klatkach i w ciężkich warunkach zwierzęta zmuszane są do spożywania ziaren kawy. Ponadto jest ona często mieszana ze zwykłymi ziarnami. Na rynku znajduje się znacznie więcej Kopi Luwak, niż jest jej produkowanej w rzeczywistości. Warto kupować ziarna tylko z certyfikowanych miejsc.

Hawaiian Kona

Jest to ekskluzywna, lecz mniej znana na świecie kawa, która od pewnego czasu uprawiana jest na zboczach hawajskich wulkanów, zwłaszcza na stokach Mauna Loa i Hualalai, w południowym i północnym rejonie Kona. Jej wyjątkowy smak i aromat wynikają z warunków, w jakich rośnie kawa oraz samej gleby wulkanicznej bogatej w minerały. Kilogram tej kawy kosztuje blisko 900 złotych, co czyni ją jedną z najdroższych na świecie. Posiada ona delikatny i lekko orzechowy smak.

Jamaica Blue Mountain

Jamaica Blue Mountain od lat cieszy się ogromną popularnością, a jej cena około 800 złotych za kilogram mówi sama za siebie. Charakteryzuje się ona przyjemną cielistością i orzeźwiającą kwasowością. Przewożona jest z Jamajki na inne rynki w specjalnych beczkach z drewna. Jest to dość słodka, zbalansowana i owocowa kawa, którą lepiej jest jednak kupować na zagranicznych rynkach, gdyż do Polski zwykle trafiają starsze i zwietrzałe ziarna. Ważne, aby na opakowaniu znajdował się wyłącznie napis Jamaica Blue Mountain, albowiem wszelkie dopiski mogą sugerować, że kawa ta zawierać może jedynie śladowe ilości produktu z Jamajki. A skąd właściwie taka sława i nazwa? Rośnie ona w Górach Błękitnych Jamajki, a tylko ziarna zbierane na wysokości między 915 a 1570 m.n.p.m. mogą być oznaczane oryginalną nazwa i certyfikatem. Większość eksportu z Jamajki wyrusza na rynek japoński.

Esmeralda Special

Esmeralda Special jest również niezwykle rozpoznawalną wśród smakoszy. Uprawiana jest ona w Panamie na plantacji Hacienda La Esmeralda – Esmeralda Special. Jest to kawa z gatunku Gesha, która została przywieziona w XIX wieku do Panamy z Etiopii. Plantacja znajduje się na wysokości 1400 metrów, gdzie panuje specyficzny klimat do jej uprawy. Jest to o tyle niezwykła kawa, iż produkuje się jej jedynie około 100 worków rocznie. Sprzedawana jest na specjalnych aukcjach, a cena za kilogram oscyluje w granicach 700 złotych. Odznacza się ona kwiatowo-owocowym aromatem, a także naznaczonym słodyczą smakiem. Jest to rekordzistka pod względem branżowych nagród i wyróżnień.

Kawa św. Heleny

Kawa św. Heleny pochodzi dokładnie z tej samej wyspy, na którą zesłano Napoleona, cesarza Francuzów po jego ostatecznej klęsce. Jest ona bardziej dostępna na rynku, albowiem każdego roku produkuje się jej kilkanaście ton. Koszt kilograma wynosi jednak ponad 500 złotych, dlatego jest dedykowana przede wszystkim smakoszom i miłośnikom czarnego napoju. Bardzo ciekawy jest sposób domowego przygotowywania, albowiem jej parzenie powinno trwać krótko, dzięki czemu wydobywa się z niej najlepszy smak i aromat.

Fazenda Santa Ines

Kawa ta pochodzi z Minas Gerais, środkowowschodniego stanu Brazylii. Bardzo istotne jest to, że lokalna plantacja Fazenda Santa Ines korzysta jedynie z tradycyjnych metod uprawy i przetwarzania kawy – niczym sprzed 200-300 lat – stąd też wysoka jej cena na rynku: jeden kilogram kosztuje około 400 złotych. Zdaniem wielu wielbicieli kawy wyczuwana jest w niej słodkość jagód i karmelu czy nawet cytryny połączonej z goździkiem. W 2006 roku w ramach prestiżowego konkursu Cup of Excellence kawa ta osiągnęła najwyższą w historii tego konkursu ocenę 95/100!

Los Planes

Jest to kawa, której nasiona zbierane są na plantacjach znajdujących się w górzystym regionie Chalatenango w Salwadorze. Kawa ta charakteryzuje się mandarynkowym aromatem z nutami karmelu i brązowego cukru. Również i ta odmiana może pochwalić się wieloma prestiżowymi nagrodami i wyróżnieniami. Koszt jednego kilograma to ponad 300 złotych.

Starbucks Rwanda Blue Bourbon

Jak sama nazwa wskazuje, jest to kawa z plantacji w Rwandzie, za którą stoi znana sieć Starbucks. Pojawiła się ona w tym kraju w 2004 roku i znacząco przyczyniła się do poprawy lokalnej gospodarki, gdzie wielu farmerów żyje właśnie z uprawy kawy. Jest to niezwykle subtelna, a zarazem niezwykle wyrazista kawa, w której to dominują aromaty ciemnego kakao. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, limonkową kwasowością oraz rodzynkowym aromatem. Jej cena to około 300 złotych za kilogram.

Yauco Selecto

Jest to kawa, która jest od wielu lat produkowana w górskim regionie Yauco w Portoryko. Charakteryzuje się delikatnym, jednak wyrazistym smakiem z aromatem czekolady. Każdego roku na rynek trafia jedynie 3000 opakowań tej wyśmienitej kawy, dlatego też cena jednego kilograma wynosi 250 złotych.

Black Ivory Coffe

Jedną z najbardziej ekskluzywnych i drogich kaw na rynku jest Black Ivory Coffe. Jej plantator postanowił skopiować pomysł z Kopi Luwak, lecz z tym wyjątkiem, że kawa pozyskiwana jest z odchodów słoni. Kwasy żołądkowe tych zwierząt również zabijają gorycz znajdującą się w ziarnach. Zdaniem właściciela na niezwykle owocowy smak i aromat kawy ma wpływ dieta słoni składająca się z trzciny cukrowej i owoców. Każdego roku produkuje się jedynie około 200 kilogramów, a cena uzależniona jest od zbiorów. Dlatego to właśnie ta kawa bywa najdroższą na świecie.