Zazwyczaj na zakupy typowo spożywcze nie wydajemy zbyt dużo pieniędzy. Od czasu do czasu pozwalamy sobie jednak na produkty premium. Mimo wszystko ich koszt i tak nie może się równać z tymi produktami, które osiągają niebotyczne ceny na rynku. Niektórzy są w stanie wydawać setki oraz tysiące dolarów za niebywałe doznania smakowe. Oto najdroższe produkty spożywcze na świecie.

Arbuz Densuke – 300 dolarów za kg

To najdroższy owoc na świecie. Charakterystyczny arbuz o czarnej grubej skórce hodowany jest wyłącznie na japońskiej wyspie Hokkaido. Odznacza się on niezwykle kruchym i soczystym miąższem. Zdaniem smakoszy jest o niebo lepszy od klasycznych odmian. W zależności od sezonu owoce mogą mieć zwykle do 9-11 kilogramów. Każdego roku sprzedaje się niewiele ponad tysiąc sztuk arbuza. Każdy z nich pakowany jest do specjalnej drewnianej skrzyni. W zależności od jakości za pojedynczy owoc płaci się od kilkunastu do kilkuset dolarów. Rekord należy do 8-kilogramowego owocu, który został sprzedany na aukcji za 6,1 tysięcy dolarów.

Wołowina Kobe Cena – 500 dolarów za kg

To prawdopodobnie najdroższe mięso na świecie. Za kilogram wołowiny przyjdzie nam zapłacić kilka tysięcy złotych. Skąd taka cena? Otóż ta najdroższa wołowina na świecie pozyskiwana jest z mięsa krów rasy Wagyu. Są one tylko i wyłącznie hodowane w okolicach japońskiego miasta Kobe. W przeciwieństwie do klasycznej wołowiny ta odznacza się równomierną, marmurkowatą strukturą, składającą się z cienkich warstw tłuszczu przecinających mięso. Dzięki temu mięso to jest niezwykle soczyste, aromatyczne, a przy tym kruche. Posiada w sobie sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6. Smak mięsa to także efekt specjalnej diety krów, które są hodowane bezstresowo, karmione słomą ryżową, roślinami strączkowymi, ziemniakami, a przy tym regularnie masowane i pojone lokalnym piwem. Wołowinę można znaleźć nawet za mniej niż tysiąc złotych, jednak najlepsze okazy kosztują ponad 500 dolarów za kg.

Kopi Luwak – 500 dolarów za kg

Kawa ta powszechnie określana jest mianem najdroższej na świecie. W wielu przypadkach jeden kilogram ziaren kosztuje ponad 2 tysiące złotych. Co jest w związku z tym takiego niezwykłego w tej kawie? Otóż nasiona kawowców porastających wyspy indonezyjskie są zjadane przez małe zwierzątko, zwane cywetą lub lokalnie luwakiem. Na całe szczęście zwierzęta te trawią jedynie miąższ owoców, a cała reszta jest przez nie wydalana. W wyniku tego ziarna kawowca tracą swój pierwotny gorzki smak. Po ich zebraniu są przetwarzane w tradycyjny sposób. Ponoć kawa ta odznacza się niepowtarzalnym i łagodnym smakiem i aromatem. Niestety coraz częściej powstaje ona w nienaturalny sposób. Liczni producenci zamykają luwaki w klatkach i w takich ciężkich warunkach zwierzęta zmuszane są do żywienia się ziarnami kawy. Dochodzi do tego także mieszanie kawy ze zwykłymi ziarnami. Warto wobec tego szukać tylko certyfikowanej kawy.

Ziemniaki La Bonnotte – 700 dolarów za kg

Trudno w to uwierzyć, ale tak tanie i pospolite u nas warzywo może osiągnąć zawrotną sumę. Zapewne nikomu z nas nie przyszłoby do głowy, iż zwykły kartofel, pyra znajdzie się w zestawieniu najdroższych produktów na świecie. Tymczasem ziemniaki La Bonnotte mogą kosztować nawet 700 dolarów za kilogram! Ponoć odznaczają się nietypowym, słonawym posmakiem oraz bardzo kruchą konsystencją. Na cenę zapewne wpływa fakt, iż są hodowane jedynie na francuskiej wyspie Île de Noirmoutier, a ich roczne zbiory to mniej niż 100 ton. Według producentów nie można ich obierać ze skórki. Rozumiemy drogie alkohole czy przyprawy, jednak 700 dolarów za kilka ziemniaków to gruba przesada!

Grzyby Matsutake – 2000 dolarów za kg

Choć nie są tak popularne jak białe trufle, to jednak grzyby Matsutake również należą do pożądanych produktów na rynku. O ich cenie decyduje przede wszystkim sezon i występowanie. Są to niezwykle rzadkie grzyby, które nigdy nie rosną drugi raz w tym samym miejscu. W Japonii podawane są jedynie na specjalne okazje. Choć kojarzą się jedynie z Krajem Kwitnącej Wiśni, to jednak występują także w Ameryce Południowej czy północnej Europie.

Szafran – 2000-2500 dolarów za kg

Szafran to zdecydowanie najbardziej ceniona i najdroższa przyprawa na świecie. Jej cena uzależniona jest od wielkości zbiorów – najlepsze gatunki sprzedawane były kiedyś nawet za 4-6 tysięcy dolarów. Szafran jest uzyskiwany z kwiatu krokusa uprawnego. Zbiera się jedynie małe pręciki z wnętrza kwiatu. Do stworzenia kilograma tej przyprawy potrzeba aż 150-250 tys. krokusów. Po zebraniu takie znamiona są suszone w tradycyjny sposób, na siatkach rozpiętych nad rozżarzonymi węglami. Nic też dziwnego, że przyprawa ta jest w stanie osiągać całkiem wysokie ceny.

Białe trufle – 14 tysięcy dolarów za kg

Białe trufle to najbardziej pożądane grzyby na świecie. Wystarczy zaledwie ich odrobina, aby zupełnie zmienić smak potrawy. Cena rynkowa uzależniona jest od ilości odnalezionych grzybów. Jeszcze kilkanaście lat temu było to 4,5 tysiąca dolarów, dziś ponad 14. Te małe grzyby rosną tylko w kilku miejscach na świecie, a do ich odnajdywania wykorzystywane są specjalnie do tego szkolone świnie. Największe okazy sprzedawane były na aukcji za setki tysięcy dolarów.

Kawior z Iranu – 25 tysięcy dolarów za 250 g

Dochodzimy do miejsca pierwszego. Tutaj mamy do czynienia z produktem stworzonym wyłącznie dla bogaczy, gdyż kogo innego stać na 250-gramową puszkę z 24-karatowego złota, która wypełniona jest kawiorem?! Najcenniejszy kawior pozyskiwany jest z jajeczek ryb bieługi występującej w basenie Morza Kaspijskiego. Ryba ta jest w stanie dożyć nawet stu lat, a producenci do perfekcji opanowali sposób pozyskiwania z niej kawioru. W tym zakresie Irańczycy zdetronizowali Rosję, która uznawana jest za ojczyznę kawioru. Produkt ten można kupić praktycznie tylko w Caviar House & Prunier w Londynie.

Jak doskonale widać, za najbardziej ekskluzywne produkty spożywcze przyjdzie nam zapłacić całkiem sporą cenę. Pytaniem jest jednak to, czy rzeczywiście warto wydawać setki dolarów za arbuza czy ziemniaki…