Dla większości z nas picie herbaty ogranicza się do zakupienia żółtego opakowania popularnej marki i zalewania wybranej herbaty wrzątkiem. Tymczasem dla wielu osób na świecie herbata to prawdziwy rarytas, hobby, część życia. Nic też dziwnego, że istnieją takie gatunki lub specjalne edycje, które osiągają zawrotne ceny. Oto najdroższe herbaty na świecie.

Gyokuro Uji

Jest to najdroższa herbata produkowana w Japonii. W jej przypadku za każdym razem na dwa tygodnie przed zbiorami budowany jest nad nią specjalny bambusowy dach. Wyniku tego w ostatniej fazie dojrzewania wytwarza ona więcej chlorofilu, a jej aromat staje się bardziej intensywny. Liście herbaty z plantacji Uji nieopodal Tokio osiągają cenę 650 dolarów za kilogram.

Poo Poo Pu-Erh

Zazwyczaj mamy do czynienia z liśćmi herbaty lub też innych roślin, które stanowią bazę pod napar. W przypadku tej herbaty oferowane są nam jednak właściwie przygotowane odchody owadów. Chodzi jednak o konkretny gatunek, który żeruje na odpowiednio do tego przygotowanych liściach herbaty. Odchody tych owadów muszą być delikatnie zbierane za pomocą pęsety. Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą z XVIII wieku, kiedy to została ona wymyślona specjalnie dla cesarza Qianlong. Obecnie kilogram tej herbaty kosztuje tysiąc dolarów.

Silver Tips Imperial Darjeeling Makaibari

W Darjeelingu od 1859 roku znajduje się jedna z najbardziej znanych i cenionych plantacji herbaty na świecie. To tutaj w 2014 roku przeprowadzono nietypową akcję. 13 czerwca między północą a 3 nad ranem 500 kobiet dokonało zbioru liści herbaty. Miała wtedy miejsce nie tylko pełnia księżyca, lecz też układ planet, jaki zdarza się raz na 108 lat. W związku z tym przypisano herbacie niezwykłe właściwości magiczne. Zebrano wtedy jedynie 5 kilogramów herbaty, która została zakupiona przez Ritz Carlton Tokio Roppongi Hotel. Cena za kilogram wyniosła 1850 dolarów, jednak wszystkie zyski zostały przekazane na cele charytatywne.

Yellow Gold Tea Buds

Jest to specjalna herbata, której sposób zbierania i przygotowania zawsze jest ściśle określony przez producenta. Zbierana jest na specjalnej plantacji górskiej i to jedynie w konkretnym dniu w roku. Ponadto osoby za nią odpowiedzialne dokonują jej ścięcia złotymi nożycami. Obcinane są pączki nierozwiniętych listków, które po wysuszeniu lądują w złotych puszkach. Na koniec mieszana jest z opiłkami 24-karatowego złota. Sprzedawana jest wyłącznie w Singapurze za więcej jak 2 tysiące dolarów za kilogram.

Tie Guan Yin

Jest to herbata pochodząca z Chin z prowincji Fujian. Jest to oolong, który w klasycznej wersji poddawany jest aż 16 procesom, zanim trafi do sprzedaży. Na rynku znajdziemy wiele podróbek tej herbaty, jednak prawdziwa pochodzi tylko z jednego regionu. Warto dodać, że ta herbata kosztująca 3 tysiące dolarów za kilogram może być nawet 7 razy parzona bez utraty smaku.

Vintage Narcissus Wui Oolong

Jest to nietypowa herbata, której cena związana nie jest z samym gatunkiem, lecz pewną aukcją. Otóż w listopadzie 2013 roku na aukcji w Hongkongu zakupiono dawną skrzynię zawierającą 20 kg herbaty. Zapłacono za nią 130 tysięcy dolarów, co w przeliczeniu daje 6,5 tysiąca dolarów za jeden kilogram! Jest to herbata zbierana w górach Wui, a pochodzi z 1960 roku. W powszechnym przekonaniu liście tej herbaty uchodzą za najpiękniejsze na świecie.

Panda Dung Tea

Profesor Yanshi An z Uniwersytetu Syczuańskiego wpadł na pomysł produkcji niezwykle oryginalnej herbaty. Otóż jest ona tworzona na odchodach pand. Zwierzęta te znane są z tego, iż trawią jedynie około 30 procent zjadanego przez siebie pożywienia. W związku z tym ich odchody mogą służyć za bardzo dobry nawóz. Stworzona na takiej bazie herbata okazała się niezwykle aromatyczna oraz o specyficznym smaku. Pierwsza partia cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony miłośników herbaty, dlatego też jeden kilogram osiągnął cenę 70 tysięcy dolarów. Kolejne partie już nie były tak drogie, jednak kwota kilku tysięcy dolarów nadal jest całkiem spora.

Fu Yuan Chang Pu-Erh

W naszym kraju zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy, iż herbata Pu-Erh jest niczym dobre gatunki wina: im starsza, tym lepsza. Dlatego stare roczniki herbaty osiągają zawrotne ceny. Tak też było z herbatą pochodzącą z 1900 roku, która o wadze 2 kilogramów znajdowała się w stanie sprasowanym, a na aukcji została zakupiona za 1,7 miliona dolarów, co w przeliczeniu na kilogram daje 850 tysięcy!

Da Hong Pao

Wielka Czerwona Szata – jest to najbardziej ceniona i pożądana herbata na całym świecie. Pochodzi ona z czterech krzewów herbacianych, które zostały objęte cesarską ochroną za czasów dynastii Ming, kiedy to napar uleczył matkę cesarza. Krzewy te znajdują się na szczycie skały w górach Wui. Przez lata roczna produkcja tej herbaty wynosiła zaledwie 100 gramów. Do czasów obecnych przetrwały 3 krzewy, które objęte są ochroną i nie wytwarza się już z nich herbaty. Jeszcze pod koniec lat 90. jednemu z kolekcjonerów udało się zakupić 20 g tej herbaty. W przeliczeniu na kilogram cena tej herbaty wyniosłaby 1,2 miliona dolarów! Oczywiście istnieją inne odmiany tej herbaty, a niektóre z nich pochodzą bezpośrednio od szczepów z oryginalnych 4 krzewów.