Mało kto potrafi sobie odmówić chwili przyjemności, jaką dostarczają nam słodycze. Wyśmienita czekolada jest często świetnym deserem lub dodatkiem do kawy. Zazwyczaj kupujemy albo te ulubione słodycze, albo pierwsze lepsze ze sklepowej półki. Są jednak takie, za które trzeba słono zapłacić. Oto najdroższe czekoladki na świecie.

Czarne trufle Amedei Toscany – 294 $

Z pewnością pudełko czekoladek włoskiej firmy Amedei Toscany to coś, co może zostać przez nas wybrane jako luksusowy prezent dla bliskiej osoby. Ta firma od lat znana jest z produkcji jednych z najdroższych na świecie słodkości. O wartości takiego prezentu przede wszystkim świadczy samo opakowanie, które zostało ozdobione aż 450 kryształami Swarovskiego. W pudełku z kolei znajdziemy 15 trufli, z których każda wypełniona jest szampanem i posypana jadalnymi płatkami złota. Prawdziwa elegancja i dobry styl za jedyne 300 dolarów.

Szwajcarskie czekoladki DeLaFee – 504 $

Szwajcarskie czekoladki firmy DeLaFee od lat są niezwykle pożądanym na rynku produktem. Często nazywane są „złotymi truflami”. Dla osób, które cenią sobie dobry smak, stanowią one prawdziwą ucztę. Czekoladki składają się między innymi z najlepszego gatunkowo kakao Grand Cru z Ekwadoru oraz jadalnych płatków złota. W środku ponadto wypełnione są wyśmienitą i płynną czekolada, która wręcz rozpływa się w ustach. Czekoladki produkowane są w różnej formie i odmiennych smakach. Koszt jest jednak wysoki, gdyż jedno pudełko to przeszło 500 dolarów!

Pudełko czekoladek Michel Cluizel – 895 $

Francuska Cukiernia Michel Cluizel to globalnie uznana firma, która produkuje swe wyroby cukiernicze już od 1948 roku. Klienci w wielu krajach cenią ją za to, iż jest jedną z nielicznych firm rodzinnych na świecie, a do tego swe czekoladki tworzy z ziaren kakao, które pochodzą z jej własnych plantacji. Wieloletnia tradycja i doświadczenie sprawiają, że firma Michel Cluizel doprowadziła tworzenie słodkości do perfekcji. Bardzo często tabliczki od tej marki zdobywały nagrody brytyjskiej Akademii Czekolady, czyli jedne z najbardziej prestiżowych w swojej branży.

Złote i diamentowe czekoladki – 1 250 $

Szwajcarska firma Swiss Cocoa Gourmet proponuje z kolei czekoladki, które wyglądają niczym małe sztabki złota lub srebra. Ten wyjątkowy zestaw słodkości zapakowany jest w przepiękną drewnianą szkatułkę. Zestaw zawiera w sobie 12 czekoladek, których podstawą jest 65% kakao z Wenezueli. Cztery czekoladki ozdobione są 22-karatowym złotem, następne cztery czystym srebrem, a ostatnie – diamentami. Trudno orzec, czy mamy w tym wypadku do czynienia z czekoladkami czy dziełami sztuki jubilerskiej.

Wispa – 1 628 $

Wispa to owinięty złotem batonik. Stanowi on najdroższy produkt znanej na całym świecie brytyjskiej firmy Cadbury. Mały batonik odnotowany został nawet w Księdze Rekordów Guinnessa w kategorii najdroższych czekoladek na świecie. Za pewnością na delektowanie się takim batonikiem liczyć mogą tylko najwięksi fani słodkości i to ci z większą zasobnością portfela.

Trufle firmy Fritz Knipschildt – 2 600 $

Fritz Knipschildt to jeden z najbardziej znanych i cenionych cukierników na świecie. Pochodzący z Danii, w 1999 roku założył własną firmę, w której wynalazł własną i unikalną recepturę na wyjątkowe trufle. Słodkości te za każdym razem wykonywane są wyłącznie ręcznie i na specjalne zamówienie. Wiadomym jest, iż w procesie produkcyjnym wykorzystywana jest między innymi 70-procentowa ciemna czekolada Valrhona z wanilią. Obok oleju truflowego dodawanych jest kilka tajnych składników, które sprawiają, że najwięksi smakosze wręcz zachwycają się tymi truflami. Można je zaliczyć do kategorii najbardziej ekskluzywnych produktów na świecie, tuż obok najlepszych win, kawioru czy szampana.

Czekoladki zdobione kryształkami Swarovskiego – 10 000 $

Są to wyjątkowe czekoladki, które można zakupić jedynie w luksusowym domu towarowym Harrods mieszczącym się w Londynie. Zaprojektowane zostały przez libańską firmę Patchi. Pudełko zawiera w sobie 49 czekoladek, z których każda jest ręcznie owinięta w jedwab. Dodatkowo są one udekorowane złotem, różami oraz słynnymi kryształami Swarovskiego. Mamy tutaj do czynienia z prawdziwym dziełem sztuki, w którym dodatki są o wiele droższe od samych czekoladek.

Czekoladowe jajko ze złotem – 11 107 $

To oryginalne czekoladowe jajko zaliczyć możemy do kategorii ekstrawaganckich dzieł sztuki. Stworzone zostało przez Williama Curleya. Składa się z jednej z najlepszych czekolad na świecie, Amadei, a także jadalnych płatków złota. W środku tego jajka można znaleźć z kolei czekoladki o bardzo odmiennych smakach, jak rozmaryn i oliwa z oliwek, karmel muscovado, owoc jałowca. Cukiernikom aż trzy dni zajęło wykonanie tego dzieła, które na specjalnej aukcji zostało sprzedane za ponad 11 tysięcy dolarów.

Frrozen Haute Chocolate – 25 000 $

Jest to najdroższy na świecie deser, który możemy dostać w Serendipity 3, czyli jednej z najbardziej znanych nowojorskich restauracji. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Przystrojony jest złotem, a także złotą łyżeczką i bransoletką inkrustowaną diamentami. Są to lody wykonane z 28 najdroższych na świecie gatunków kakao. Na ich wierzchu znajduje się bita śmietana z truflami z Francji. Wszystko ozdobione jest przez wszechobecne złoto. Wcześniej w restauracji podawany był inny deser, Golden Opulence Sundae, który kosztował „jedynie” tysiąc dolarów.

Le Chocolat – 1,5 mln $

Na pierwszym miejscu znajduje się coś z zupełnie innej kategorii, a cena 1,5 miliona dolarów dostępna jest tylko dla najbogatszych. Mowa o pudełku czekoladek „Le Chocolat”. Znajduje się w nim kolekcja najlepszych czekoladek od Lake Forest Confections. Cena jednak tak naprawdę związana jest z przepiękną biżuterią z kolekcji Simon Jewelers, która znajduje się w pudełku. Są to między innymi kolczyki, pierścionki i bransoletki ze szlachetnymi kamieniami, zwłaszcza diamentami, szmaragdami oraz szafirami. Mamy więc do czynienia z biżuterią, która posiada słodki dodatek.